27.36.00 Personlig hjælp, omsorg og pleje m.v. i almindelighed

Dette delprojekt har til formål at undersøge de fysiske og sociale rammers betydning for måltider og er­næringstilstande blandt borgere med demens bosiddende i Demensbyen.

 

 

Kontaktperson:

  • Projektansvarlig Palle Larsen  
     
  • Projektmedarbejder Lene Moestrup 

     

Formål: Gennem brugerbaseret forskning ønskes det at udvikle og implemen­tere tiltag, der kan optimere kommunikation og samarbejde mellem mennesker med demens, pårørende, sundhedsprofessionelle og frivillige tilknyttet den kommunale ældresektor i Svendborg Kommune.

Delprojekt III består af tre delstudier med fokus på: 1) Hjemmeboende borge­re med let til moderat demens, 2) Pårørende til borgere med demens bosat i demensbyen samt 3) Borgere, der arbejder som frivillige i demensbyen. Gennem kvalitative metoder søger studierne at udvikle og implementere konkrete indsatser, der skal afspejle de oplevelser, ønsker og behov, som mennesker med demens og deres pårørende har og samtidig være baseret på den bedste og nyeste viden om, hvad der kan bidrage til større livskvalitet i den demensramtes og de pårørendes hverdag.

 

Kontaktpersoner:

  • Projektansvarlig Lene Moestrup 
  • Projektmedarbejder Hanne Peoples

”Flere” og ”bedre” tilbud om fysisk træning og aktivitet til borgere med demens og de­res pårørende er et vigtigt prioriteringsom­råde i Den Nationale Demenshandlingsplan 2025. For at kunne tilbyde fysisk træning og andre aktiviteter, der er relevante, interessante og realistiske for borgere med demens er det imidlertid centralt at inddrage såvel borgerne med demens samt disses pårørende, fagper­sonale samt andre interessenter i udviklin­gen og driften af disse tilbud.

  • Formålet med projekt ”Fysisk aktivitet og friluftsliv i Demens­byen” er at identificere behov, motiver, muligheder og barrierer for fysisk aktivitet og friluftsliv hos beboere med moderat til svær demens i Demensbyen og pårørende.
     
  • Formålet med projekt ”Grupperehabilitering til hjemmeboende borgere” er at undersøge effekt og betydning af Svendborg kommunes tilbud om længerevarende rehabilitering i grupper for borgere og pårørende ud fra en tværprofessionel tilgang med såvel kvalitative som kvantitative metoder.

 

Kontaktpersoner:

  • Projektansvarlig Tina Junge 
  • Projektmedarbejder Hans Kromann Knudsen 

 

Dette delprojekt har til formål at undersøge samspillet mellem de sundheds­professionelles kompetencer og mulighederne for en værdig og meningsfyldt hverdag for personer med demens. Delstudiet indgår i et forskningsprojekt, hvor betydningen af demensbyens nye rammer og nye tilganges udforskes.

  • I delprojektet indgår en virkningsevaluering, hvor implementeringen af de nye rammer og nye tilgange følges empirisk. Implementeringspro­cesserne beskrives og diskuteres herefter ved brug af casestudier samt forandrings- og implementeringsteorier.
     
  • Her identificeres evidens og teori bag de sundhedsprofessionel­les kompetencer til pleje og rehabilitering af borgere med demens med særlig vægt på tilgange til livskvalitet for personer med demens.
     
  • Delprojektet anvender praksisnære metoder til udvikling, erfaringsop­samling og refleksion med henblik på at sikre en fortløbende kompetence­udvikling og udarbejdelse af undervisningsmateriale.

 

Kontaktpersoner:

  • Projektansvarlig Hanne Kaae Kristensen 
  • Ph.d.studerende Kamilla Kielsgaard

 

 

Får du hjælp fra Ældreområdet, har du og dine pårørende mulighed for at se din journal via selvbetjening på Borgerportalen.

Hvad er Borgerportalen 
I Borgerportalen har du mulighed for at følge med i de oplysninger, som kommunen har registreret om dig i den elektroniske omsorgsjournal.

Får du hjælp fra én eller flere af kommunens afdelinger indenfor hjemmehjælp, sygepleje, træning, sundhedsfremme, hjælpemidler og hverdagsteknologi eller forebyggende hjemmebesøg, vil du kunne se din journal.

  • Du kan se din journal
  • Du kan se din kalender med dine aftaler og besøgstider
  • Du kan ansøge om kropsbårne hjælpemidler
  • Du kan se dine bevillinger og hvem der leverer disse indsatser
  • Du kan sende og modtage en besked.

Adgang til pårørende
På Borgerportalen kan du som pårørende ansøge om fuldmagt til at se journal og handle på vegne af en anden borger.
Vælg ”pårørende” og log in med Nem Id. Herefter bliver du guidet til at ansøge om fuldmagt.

Bemærk
Hvis du klikker på dit navn i øverste højre hjørne, vil du kunne se dine kontaktoplysninger, samt hvem der har fået fuldmagt til at logge ind på dine vegne. Fuldmagter udstedes kun med dit samtykke.