Teknik- og Erhvervsudvalget
Deltagere
+Punkt 1 Godkendelse af dagsorden
+Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020
Dagsorden, herunder Tillægsdagsorden, blev godkendt med bemærkning om, at punkt 17 udgår af dagsordenen.
Punkt 2 Liv i Min By. Anmodning til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om projektforlængelse
+Beslutningstema
Orientering om anmodning til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om projektforlængelse
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Svendborg Kommunes områdefornyelse ”Liv i Min By” nærmer sig sin officielle afslutning.
Jfr. aftale om områdefornyelsen afsluttes projektet den 31. december 2020.
I 2020 er det især anlægsarbejderne, med omdannelse af Klosterplads og Frederiksgade, som fylder. Udbud af anlægsarbejderne er gennemført og entreprenøren er i fuld gang på såvel Klosterplads som i Frederiksgade.
Tidsplanen for anlægsarbejderne er imidlertid forlænget grundet Corona-situationen, omfattende ledningsarbejder, arkæologiske undersøgelser samt færdiggørelse af Klosterplads.
Svendborg Kommune har således anmodet Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen om at forlænge projektperioden med seks måneder, frem til 1. juli 2021.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen orienteres løbende om projektet og behovet for en mulig projektforlængelse, grundet de ovenfornævnte årsager, har tidligere været drøftet med styrelsen.
De bagvedliggende årsager til anlægsperiodens forlængelse
Frederiksgade er Svendborgs festgade. Forårets og sommerens Corona-restriktioner forårsagede en langvarig nedlukning af Frederiksgades mange caféer, restauranter og barer. Efter ønske fra de erhvervsdrivende i Frederiksgade blev opstart af anlægsarbejderne udskudt ca. en måned, for derved at afhjælpe virksomhedernes manglende indtjening i nedlukningsperioden.
Anlægsarbejderne er, som nævnt, i gang. Det er imidlertid ikke kun entreprenøren som arbejder i området. Der er omfattende ledningsarbejder i gang på såvel Klosterplads og i Frederiksgade. Ledningsarbejderne koordineres med Liv i Min By projektet. Udvidede ledningsarbejder samt Vand & Affalds byggeri af et stort overløbsbygværk (skybrudssikring) i Frederiksgade, har desværre betydet, at de indledende etaper af anlægsarbejderne i Liv i Min By har trukket ud.
Klosterplads og den vestlige delstrækning af Frederiksgade er udpeget som hhv. kulturarvsområde og fredet området. Arkæologer fra Svendborg Museum har gennemført fortløbende undersøgelser i forbindelse med afgravning af området.
Ledningsarbejderne og de arkæologiske undersøgelser, sammenholdt med Corona-situationen, betyder samlet set, at tidsplanen for anlægsarbejderne er forsinket, med forventet færdiggørelse marts 2021.
Byrådet i Svendborg Kommune har på møde i oktober 2020 godkendt en ekstrabevilling på 1.3 mio. kr. til færdiggørelsen af omdannelsen af Klosterplads. Liv i Min By har disponeret 200.000 kr. til færdiggørelsen. Konkret betyder det, at renovering af Klosterstræde samt området ovenfor det ny trappeanlæg på Klosterplads nu kan realiseres. Anlægsarbejdet gennemføres i forlængelse af de igangværende anlægsarbejder og forventes afsluttet medio maj 2021.
I maj 2021 vil Liv i Min Bys kulturarvsprojekt, med formidling af det Gråbrødrekloster, som i Middelalderen lå på Klosterplads, ligeledes stå færdigt. Svendborg Museum, rådgiver LAND+ samarbejder med kunstner Jens Galschiøt om projektet.
På denne baggrund har Svendborg Kommune anmodet Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om, at projektperioden for områdefornyelsen Liv i Min By udvides frem til 1. juli 2021. Styrelsen har meddelt, at Svendborg Kommune kan forvente svar på anmodningen i løbet af 1-2 uger.
Det udestående arbejde i Liv i Min By 2021 vedrører færdiggørelse af anlægsarbejderne og kulturarvsprojektet. Der vil således ikke være emner, som fordrer beslutninger i Områdeforum.
Det afsluttende møde i Områdeforum afholdes som planlagt i december 2020. Områdeforum inviteres efterfølgende til indvielse af områdefornyelsen af Klosterplads og Frederiksgade samt Blå Kant projektet sommeren 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Færdiggørelse af Klosterplads og Klosterstræde betyder, at der vil være anlægsarbejder i området frem til ultimo maj 2021. Anlægsarbejderne vil blive tilrettelagt under hensyntagen til de erhvervsdrivende i området.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om byfornyelse og udvikling af byer.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020
Orienteringen taget til efterretning.
Punkt 3 Turismekonsolidering - udkast til aftalegrundlag
+Beslutningstema
Som et led i organiseringen af turisme på Fyn og i Svendborg Kommune skal der træffes beslutning om aftalegrundlaget ift. turismeserviceopgaverne på det operative niveau i Svendborg.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget med endelig godkendelse i Byrådet, at:
- Svendborg Kommune afsætter 1.276.553 kr. ekskl. moms i 2021 til udførsel af turismeserviceopgaver på det operative niveau.
- Udkastet til tillægsaftale mellem Svendborg Kommune og Destination Fyn om turismeserviceopgaver på det operative niveau godkendes.
- Udkastet til leverandøraftale mellem Destination Fyn og SvendborgEvent vedr. turismeserviceopgaver på det operative niveau godkendes.
- Udkastene sendes til høring hos SvendborgEvent og sekretariatet for Destination Fyn.
Sagsfremstilling
På Byrådets møde den 27.10.2020 blev det besluttet, at Erhvervskontoret er kontraktholder med Destination Fyn, og at Svendborg Kommune kan indgå en tillægsaftale med Destination Fyn om at varetage turismeserviceopgaver på det operative niveau på vegne af Svendborg Kommune.
Tilsvarende blev det besluttet, at Destination Fyn kan indgå en leverandøraftale med SvendborgEvent, så SvendborgEvent kan varetage de beskrevne turismeserviceopgaver på det operative niveau.
Ovenstående fremgår af vedlagte udkast til hhv. ”Tillægsaftale mellem Svendborg Kommune og Destination Fyn” (bilag 1) og ”Underleverandøraftale mellem Destination Fyn og SvendborgEvent” (bilag 2) samt tilhørende bilag til aftalegrundlaget (bilag 3).
I forbindelse med udarbejdelsen af aftalegrundlaget har Erhvervskontoret opstillet følgende pejlemærke for fordelingen af Svendborg Kommunes driftstilskud til SvendborgEvent i 2021:
Administration af PR-puljen | Kr. 500.000 |
Maritimt Center | Kr. 600.000 |
Operationelle turismeserviceopgaver | Kr. 1.276.553 |
Driftstilskud 2021 | Kr. 2.376.553 |
Der er afsat 1.276.553 kr. til operationelle turismeserviceopgaver både i tillægsaftalen og i leverandøraftalen, da beløbet viderefaktureres fra Destination Fyn til SvendborgEvent.
Byrådet har i forbindelse med budgetforliget for 2021 givet tilsagn om yderligere støtte på årligt 500.000 kr. til SvendborgEvent. Udmøntningen heraf foretages af SvendborgEvents bestyrelse på et strategiseminar i november.
Udover driftstilskuddet på samlet kr. 2.876.553 yder Svendborg Kommune et aktivitetstilskud til SvendborgEvent på kr. 1.156.040 (PR-puljen).
Reduktionsforslaget besluttet i TEU i 2019 er indarbejdet i ovenstående økonomiske overblik for SvendborgEvent.
De endelige aftaler fremsendes til politisk behandling i december. Aftalerne skal være færdigbehandlet og indgået i indeværende år.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I budgettet for 2021 og overslagsårene 2022-2024 er der afsat hhv. 2.376.553 kr. som driftstilskud og 1.156.040 kr. i tilskud til diverse arrangementer (PR-puljen). Det blev i forbindelse med budgetforliget for 2021 besluttet, at driftstilskuddet til SvendborgEvent skulle forhøjes med 500.000 fra og med 2021.
Med ”Tillægsaftale mellem Svendborg Kommune og Destination Fyn om turismeserviceopgaver på det operative niveau” og ”Leverandøraftale mellem Destination Fyn og SvendborgEvent vedr. turismeserviceopgaver på det operative niveau” er arbejdsfordelingen på turismeområdet beskrevet.
Det samlede årlige tilskud til SvendborgEvent udgør herefter:
Operationelle turismeopgaver kr. 1.276.553
Administration af PR-Puljen kr. 500.000
Drift af Maritimt Center kr. 600.000
I alt kr. 2.376.553
Derudover ydes der et aktivitetstilskud (PR-puljen) på årligt 1.156.040 kr. samt et ekstra driftstilskud på årligt 500.000 kr., som fordeles efter beslutning i bestyrelsen for Svendborg Event.
Udgifterne til de ovennævnte tilskud finansieres inden for det afsatte budget.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen direkte afledte væsentlige konsekvenser.
Lovgrundlag
Lov om Erhvervsfremme vedtaget den 13. december 2018 samt Regeringens og KL’s aftale om konsolideringshensyn.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020
Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.
Punkt 4 Anvendelse af tilskud til nedsættelse af færgetakster i august og september
+Beslutningstema
Redegørelse for anvendelse af tilskud til nedsættelse af færgetakster i august og september.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at:
- Redegørelse for anvendelse af modtaget statstilskud til nedsættelse af færgetakster i august og september måned godkendes.
Sagsfremstilling
Regeringen har sammen med en række partier i Folketinget aftalt en sommerpakke, der indeholder en række initiativer, der blandt andet skal stimulere turismen og give rig mulighed for at komme rundt i landet. Der blev som en del af pakken afsat 50 mio. kr. til billigere passagerbefordring i august og september 2020 på en række færgeruter. Initiativet vedrører de færgeruter, der er omfattet af tilskud til nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer, jf. § 21 b i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner.
Tilskuddet skal i lighed med § 21 b-tilskuddet anvendes til takstnedsættelser for passagerbefordring. Kommunerne har ud fra de lokale forhold haft mulighed for at tilrettelægge anvendelsen af de tildelte midler, således at midlerne inden for perioden august til september kunne målrettes de tidspunkter, hvor midlerne vurderes at være bedst anvendt. Dog var det et krav, at kommunerne skulle sikre, at færgefarten var gratis for biler med handicapparkeringskort i hele perioden august til september 2020 for de omfattede færgeruter.
Svendborg Kommune har modtaget i alt 175.335 kr. i tilskud til nedsættelse af taksterne på færgeruterne Svendborg-Skarø-Drejø og Svendborg-Hjortø i perioden august-september 2020. Havn & Færger, som står for driften af færgeruterne, har valgt at nedsætte taksterne på de to færgeruter i hele august måned, men ikke i september måned. Dette valg er foretaget ud fra et hensyn om, at flest mulige passagerer kunne få glæde af den yderligere takstnedsættelse. På den baggrund er der anvendt 160.180 kr. af det tildelte tilskud. Fordelingen af det anvendte tilskud på billettyper fremgår af Bilag 1 – Redegørelse for anvendelse af tilskudsmidler.
Det skal supplerende oplyses, at takstnedsættelsen i august måned skal ses i forhold til de normale takster dvs,. at taksterne i perioden 10. august – 30. september i forvejen var nedsat som følge af tilskuddet efter § 21b i Lov om kommunal udligning og generelle tilskud.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i alt anvendt 160.120 kr. af det tildelte tilskud til dækning af takstnedsættelsen i august måned. Da der er modtaget 175.335 kr. i tilskud fra ministeriet, betyder det, at der skal ske tilbagebetaling af 15.155 kr. til Social- og Indenrigsministeriet.
Da, der ikke var budgetteret med tilskud til nedsættelse af færgetakster i august og september, får tilbagebetalingen ingen økonomiske konsekvenser for Havn & Færger, idet de anvendte tilskudsmidler har dækket tabet ved den yderligere takstnedsættelse.
CO2-Konsekvensvurdering
Der er ikke sejlet ekstrature i august i forhold til den normale sejlplan. CO2-udledningen fra de to færger skønnes således at være uændret.
Lovgrundlag
- § 21b i Lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner.
- Aktstykke nr. 245 af 23. juni 2020 (udmøntning af visse initiativer i ”Aftale om sommerpakken”)
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020
Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.
Punkt 5 Budgetopfølgning pr. 30. september 2020 - Teknik- og Erhvervsudvalget
+Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 30. september 2020 for Teknik- og Erhvervsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At budgetopfølgningen tages til efterretning og indgår i den samlede koncernrapportering.
Sagsfremstilling
Regnskabet på serviceudgifterne forventes pr. 30. september 2020 at udgøre ca. 294,3 mio. kr. Holdt op mod korrigeret budget på ca. 285,5 mio. kr. betyder det et merforbrug på ca. 8,8 mio. kr. Heraf skyldes de ca. 13,6 mio. kr. COVID-19, som er det bedste bud på nuværende tidspunkt.
Der er budgetafvigelser (såvel positive som negative) indenfor området. Af væsentlige budgetafvigelser fremhæves i mio. kr.
Regnskabet på overførselsudgifterne forventes pr. 30. september 2020 at udgøre ca. -8,1 mio. kr. Holdt op mod korrigeret budget på ca. -9,1 mio. kr., betyder det et merforbrug på ca. 1,0 mio. kr. Merforbruget skyldes primært tomgangshusleje på de kommunale ældreboliger.
Det vedtagne anlægsbudget for 2020 udgør netto 137,5 mio. kr. (brutto 149,1 mio. kr.), hvortil der fra regnskab 2019 er overført netto 43,7 mio. kr. (brutto 77,7 mio. kr.) og tillægsbevillinger på 77,1 mio. kr. (primært fremrykkede COVID-19 anlæg).
Det samlede korrigerede anlægsbudget pr. 30. september 2020 udgør således netto ca. 258,2 mio. kr. (brutto ca. 306,7 mio. kr.) og fordeler sig på en række større og mindre anlægsprojekter/-puljer.
Ved udgangen af september 2020 ligger det samlede forbrug på netto ca. 30,7 mio. kr. svarende til 11,9 % af det korrigerede budget.
Det forventede anlægsregnskab for 2020 udgør netto 131,5 mio. kr. (brutto 187,9 mio. kr.), heraf udgør fremrykkede anlæg COVID-19 ca. 33,7 mio. kr.
I perioden fra oktober til udgangen af 2020 forventes et forbrug på netto 101,1 mio. kr. (brutto 111,6 mio. kr.), heraf udgør fremrykkede anlæg COVID-19 ca. 29,1 mio. kr.
Der forventes pt. en afvigelse (mindreudgift/merindtægt) på 126,7 mio. kr., hvoraf der overføres netto ca. 115,4 mio. kr. til 2021 og et foreløbigt (ikke endeligt) forventet netto mindreforbrug 2020 på ca. 11,4 mio. kr.
Den forholdsvise store forventede overførsel af projekter, skyldes primært at der i forbindelse med Covid-19 krisen er tilgået en lang række nye opgaver, som henhører under Erhvervshjælpepakken og fremrykkede projekter med mulig lånoptagelse – senest på Byrådsmødet den 6. oktober 2020, hvor det blev besluttet at optage lån til Tved Skole og affaldsgårde på kommunens ejendomme. Det vigtige for disse projekter er, at de skal være helt eller delvist igangsat ved bindende anlægskontrakt inden udgangen af 2020, for at der er mulighed for lånoptagelse.
Dette har så betydet, at en række planlagte projekter har måttet skubbes til senere. Herudover har det i visse situationer også været svært at skaffe håndværkere.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til vedlagte rapporter.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020
Budgetopfølgningen taget til efterretning.
Punkt 6 Budgetforlig 2021 med betydning for Teknik- og Erhvervsudvalget
+Beslutningstema
Opfølgning på de punkter i budgetforliget, der har betydning for Teknik- og Erhvervsudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Orientering om budgetforligets indvirkning på drift og anlæg i Teknik- og Erhvervsudvalget tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Budgetforligets indvirkning på driften for 2021 – 2024, under Teknik- og Erhvervsudvalget:
Budgetforligets indvirkning på anlæg for 2021 – 2024:
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgik af de enkelte budgettemabeskrivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Konsekvenser vil beskrives i relation til efterfølgende udmøntningssager.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020
Orienteringen taget til efterretning.
Punkt 7 Budgetforlig 2021- Anlæg - med betydning for Kultur- og Fritidsudvalgets områder
+Beslutningstema
C. Orienteringssag
Udmøntning af bevillinger til anlægsprojekter på Kultur- og Fritidsområdet
Indstilling
Det indstilles:
- at administrationen bemyndiges til at indgå aftaler med tilskudsmodtagere og fastsætte betingelser for udmøntning inden anlægsbevillingerne frigives, inden for en tidsfrist på 2 år.
Sagsfremstilling
Nedenfor er oplistet anlægsprojekter, som er prioriteret i forbindelse med budgetforliget for 2021.
Ved det enkelte projekt er anført administrationens bemærkninger til udmøntning af bevillingen:
- Ollerup Gymnastikhøjskole gives en lånegaranti på 5 mio. kr. til brug for færdiggørelse af modernisering af den nye arena.
Administrationens bemærkninger:
Garantien er videresendt til Ollerup Gymnastikhøjskole.
Projektet er fuldt finansieret
- Svendborg Idrætshal gives en lånegaranti på 2 mio.kr. finansieret af den afsatte risikopulje.
Administrationens bemærkninger:
Svendborg Idrætshal fik i forbindelse med budget 2020 bevilget 2,964 mio. kr. til etablering af varmeforsyning i tennishallen. Projektet viste sig at være dyrere end beregnet. På den baggrund fik hallen ved seneste forlig bevilget ovenstående lånegaranti. Bestyrelsen i Svendborg Idrætshal arbejder på at tilvejebringe yderligere driftsmidler og midler til låneafdrag til projektet.
I forlængelse af projektet påtænker hallen at søge fondsmidler til etablering af nye klubfaciliteter i tennishallen.
Manglende finansiering: 90.000 kr. årligt til afdrag på lånegaranti.
(ingen bilag)
- Der afsættes 2,5 mio.kr. i tilskud til Trailcenter Svendborg – Outdoorfacilitet ved Hallingskoven.
Administrationens bemærkninger:
Foreningen Trailcenter Svendborg arbejder videre med at ansøge diverse fonde om støtte til anlæg af de nye faciliteter.
Svendborg Kommunes støtte til projektet er betinget af, at foreningen kan fremvise en minimum 20 års tinglyst brugsret til Trailcenteret og arealet heromkring.
Derudover skal foreningen kunne dokumentere en økonomisk bæredygtig driftsmodel for Trailcenter Svendborg.
Foreningen arbejder aktivt på at imødekomme ovenstående forhold. Formår foreningen, mod forventning, ikke at kunne realisere projektet som beskrevet, vil man undersøge mulighederne for at gennemføre en mindre udgave af projektet.
Manglede finansiering: anlæg kr. 2,5 mio. + årlige driftsudgifter.
- Der afsættes 1,0 mio.kr. til medfinansiering af Egebjerg Fodbolds ønske om en ekstra fodboldbane ved V. Skerningehallen.
Administrationens bemærkninger:
Egebjerg Fodbolds budget for en ny boldbane er 1,7 mio. kr. Egenfinansiering udgør 100.000 kr.
Egebjerg Fodbold arbejder videre med at tiltrække økonomi med henblik på at realisere det samlede projekt.
Manglede finansiering: anlæg kr. 600.000 + årlige driftsudgifter.
- Svendborg Sund Sejlklub gives et tilsagn om et tilskud på 1 mio.kr. til kommunal medfinansiering af renovering af klubhusfaciliteter.
Administrationens bemærkninger:
Sejlklubben har ansøgt Svendborg Kommune om 2.682.800 kr. til vedligeholdelsesmæssigt efterslæb på Strandgården, samt en kommunal lånegaranti på 750.000 kr.
Derudover ansøgte klubben om støtte på 5.507.500 kr. til etablering af nye klubfaciliteter, herunder etablering af sejl- og grejdepoter.
Svendborg Sund Sejlklub arbejder videre med at tiltrække økonomi med henblik på at realisere det samlede projekt.
Formår klubben ikke at kunne realisere projektet som beskrevet, vil man undersøge mulighederne for at gennemføre en tilpasset udgave af projektet.
Manglede finansiering: 7.190.300 kr. (5.507.500 kr. inklusiv moms og 1.682.800 kr. eksklusiv moms).
- Svendborg Petanqueklub tilføres et tilskud på 75.000 kr. til udvidelse af petanquebane.
Administrationens bemærkninger:
Svendborg Petanqueklub er i dialog med Center for Ejendomme og Teknisk Service, som bliver ansvarlig for etablering af de nye petanquebaner.
Projektet gennemføres i samarbejde med klubben.
Projektet er fuldt finansieret
- Flytning af Dykkerklubber 150.000 kr.
Administrationens bemærkninger:
Dykkerklubben Delfinen er i dialog med Center for Ejendomme og Teknisk Service, som bliver ansvarlig for etableringen af de nye klubfaciliteter i Midtbyhallen. Projektet gennemføres i samarbejde med klubben.
Projektet er fuldt finansieret
(ingen bilag)
- Der afsættes et anlægstilskud på 22,5 mio.kr. i 2022 som kommunens medfinansiering af en ny teaterbygning på Frederiksø.
Administrationens bemærkninger:
Anlægstilskuddet er basis for BaggårdTeatrets fondssøgning til etableringen af et nyt teater på Frederiksø.
(ingen bilag)
- Der afsættes en anlægspulje på 2 mio.kr. med henblik på forslag vedr. events, 5700 Summer mv.
Administrationens bemærkninger:
Administrationen anbefaler, at der fastsættes kriterier for puljen, som understøtter den, for byrådet, præsenterede afdækning af eventpotentialerne i Svendborg, herunder kultur, turisme, maritim sektor samt oplysning og undervisning.
Administrationen præsenterer forslag til kriterier på udvalgets møde i december.
Anlægsprojekter på Fritidsområdet som ikke blev prioriteret i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2021:
- Sydfyns Squash Club, anlæg af digitalt Squash- og ketchercenter ved Rantzausminde Skole
Ansøgte beløb: 3 mio. kr.
- Svendborg Idrætshal, anlæg og drift af ny træningshal ved Svendborg Idrætscenter.
Ansøgte beløb (Lånegaranti): 20 mio. kr. til anlæg og 1,4 mio. kr. årligt til drift.
- Rantzausminde Havbadeforening, opførsel af ny sauna på Rantzausminde Havn
Ansøgte beløb: 75.000 kr.
- ”Kom og dans Svendborg”, etablering af dansegulv på lille torv:
Ansøgte beløb: 270.000 kr.
- Skeifa Svendborg, etablering af opvarmningsbane i Svendborg Vest
Ansøgte beløb: 224.000 kr.
- Thurø Ridelaug, anlæg af ridesti
Ansøgte beløb: 695.000 kr.
- Svendborg Tennisklub, anlæg af 2 paddelbaner
Ansøgte beløb: 250.000 kr.
- Svendborg Bibliotek, etablering af ubetjent bibliotek i tidsrummet 7-22.
Anslået udgift: 592.000 kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af ovenstående beskrivelser af de enkelte projekter
CO2-Konsekvensvurdering
Vil fremgå af de enkelte sager, når disse endeligt udmøntes
Sagen afgøres i
Teknik og Erhvervsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 12-11-2020
.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 12-11-2020
Indstillingen godkendt.
Punkt 8 Igangsætning af ny lokalplan for Nyborgvej 25, Svendborg
+Beslutningstema
Beslutning om at igangsætte udarbejdelse af forslag til lokalplan for Nyborgvej 25 i Svendborg til boligformål.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse, at
- Der udarbejdes et forslag til lokalplan for Nyborgvej 25 i Svendborg til boligformål
- Principperne beskrevet i sagsfremstillingen danner grundlag for planlægningen
Sagsfremstilling
Baggrund
Svendborg Kommune har modtaget en anmodning om at omdanne Nyborgvej 25 i Svendborg (matr.nr. 1a, Ørkilds Møller, Svendborg Jorder) fra én bolig til 15-20 boliger.
Projektbeskrivelse
Hensigten med projektet er at omdanne området fra én bolig til 15-20 boliger og samtidigt sikre, at der etableres gode forbindelser til de rekreative områder, som grænser op til området.
Projektet indeholder et forslag om at fjerne eksisterende bebyggelse og i stedet opføre én ny samlet bebyggelse. Den nye bebyggelse skal placeres langs åen, og den vil have en maksimal højde på 11,5 m i 2 etager. Projektet rummer desuden forslag om at etablere et rekreativt område, hvor der i dag er et større samlet græsareal.
En realisering af projektet vil kræve, at der udarbejdes og vedtages et nyt plangrundlag i form af en lokalplan.
Området
Nyborgvej 25 omfatter et areal på 7.600 m2. På området er opført en bolig samt sekundær bebyggelse. Der er registeret bygninger på området, som har bevaringsværdierne 5 og 6. Der er vejadgang via Nyborgvej, og området grænser op til et boligområde, en å, Mølledammen og et grønt rekreativt området. Se kort herunder, hvor området angives med grøn markering.