Kultur- og Fritidsudvalget
Deltagere
+Punkt 1 Godkendelse af dagsorden
+Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021
Godkendt.
Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)
Punkt 2 Demokratifestivalen i Ollerup søger tilskud fra Kulturpuljen
+Beslutningstema
B: Beslutning
Ansøgning om underskudsgaranti på 50.000 kr. i forbindelse med gennemførelse af Demokratifestival 2021 den 5. juni.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget træffer beslutning i sagen.
Sagsfremstilling
De fire frie skoler i Ollerup har i en årrække arrangeret Demokratifestival og grundlovsfest i Ollerup den 5. juni. Det har gennem årene udviklet sig til en stor sydfynsk begivenhed, der hvert år tiltrækker op mod 4.000 mennesker. Arrangementet har budt på en kombination af politiske taler, en ”politisk landsby” med aktiv deltagelse fra de lokale partiforeninger samt underholdning for børn, unge og voksne.
Med afsæt i de sundhedsmæssige anbefalinger og restriktioner, der fortsat følger med Covid-19, planlægges årets demokratifestival ud fra, det ikke bliver muligt at samle mange mennesker i Ollerup den 5. juni. Da 2021 samtidig er 100 året for folkevalgte i Svendborg Kommune, vil festivalen sætte særligt fokus på det nære demokrati.
Demokratifestivalen i Ollerup 2021 vil derfor
- Være den organisatoriske ramme for en række demokratiarrangementer på Sydfyn.
- Have fast base på Gymnastikhøjskolen forfra sendes det fælles program som livestream: taler, underholdning, fællessang mv.
- Invitere skoler, foreninger, lokale landsbyfællesskaber og andre interesserede til at arrangere deres eget nærdemokratiarrangement
- Livestreame alle lokale aktiviteter, så alle involverede får en fornemmelse af at være en del af et større arrangement
- Stå for al livestreaming, invitation, koordinering, PR mv.
Der forventes at være grundlovstaler ved borgmesteren og statsministeren. Der arbejdes på, at borgmesterens tale streames fra den udendørs scene på Gymnastikhøjskolen. Programudkastet i detaljer kan ses i ansøgningen.
Budgettet for arrangementet er på 137.750 kr. hvoraf den største post er udgiften til livestreaming og ansøger har oplyst, at ansøgningen begrundes i denne udgift på 60.000 kr. Den anden store post er skolernes arbejdskraft, der budgetteres til 47.000 kr.
Budgettet søges, foruden nærværende ansøgning, dækket ind ved tilskud fra fonde og skolernes egne bidrag, der budgetteres til 40.000 kr., stort set svarende til skolernes udgift til arbejdskraft.
Administrationens bemærkninger
Svendborg Kommune har gennem årene støttet dette årlige grundlovsarrangement med en underskudsgaranti – de seneste år på 50.000 kr. Underskudsgarantien er alle årene kommet til udbetaling dog ikke i 2020, hvor festivalen var ramt af omlægninger grundet Covid 19.
Budgettet for årets festival er betydeligt lavere end de tidligere år, da der ikke er honorarer til kunstnerisk deltagelse, men derimod en betydelig udgift til teknik, da festivalen har sat sig i spidsen for at koordinere og livestreame så der bliver tale om én stor grundlovsfejring. Et nytænkende initiativ i en coronatid, der tillige giver mulighed for at sætte fokus på 100 året for folkevalgte i Svendborg Kommune. Direktionssekretariatet er samarbejdspartner på denne del, men bidrager ikke økonomisk.
De tidligere år, hvor der har været fysisk fremmøde af op til 5.000 gæster, har der været et betydeligt salg af mad og drikke mv., hvilket har kunnet afspejle sig positivt i regnskaberne, hvorfor støtten har været givet som en underskudsgaranti. Denne indtægtsmulighed er der ikke i år, hvorfor det ikke giver mening at bevilge eventuel støtte som underskudsgaranti, da der reelt er tale om et tilskudsbehov.
Demokratifestivalen understøtter kulturløftets indsatsområder.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Eventuel bevilling vil være at afholde af Kulturpuljen, hvor der pr. dato er et ikke disponeret beløb på ca. 156.000 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021
Udvalget bevilgede et tilskud på 50.000 kr. af Kulturpuljen.
Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)
Punkt 3 Anmodning om forlængelse af partnerskabsaftale med DHF
+Beslutningstema
B: Beslutningssag
Behandling af eventuel forlængelse af partnerskabsaftale med Dansk Håndbold Forbund (DHF)
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget træffer beslutning om, hvorvidt samarbejdsaftalen skal forlænges
Sagsfremstilling
I 2018 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at forlænge Svendborg Kommunes samarbejdsaftale med DHF for to år. DHF har nu fremsendt en anmodning om forlængelse af aftalen for en ny toårig periode gældende fra 1/3 2021 til 28/2 2023.
Aftalen forpligter Svendborg Kommune til at stille haller (i videst muligt omfang Midtbyhallen) til rådighed for DHF til brug ved landsholdssamlinger. Svendborg Kommune får dermed mulighed for at profilere sig som Officiel DHF Partner og VIP Partner og eksponeres via DHF’s hjemmeside, nyhedsbreve, pressemeddelelser, sponsorvæg ved landskampe, kommercielle arrangementer mv.
I forbindelse med indgåelsen af aftalen for 2019-2020 blev det desuden tilføjet, at spillere og trænere fra DHF’s landshold stiller sig til rådighed for aftalte arrangementer målrettet de lokale håndboldmiljøer i Svendborg Kommune. Denne tilføjelse er videreført i udkastet til ny aftale. Som noget nyt er der desuden tilføjet et antal billetter til A-landskampe til fx konkurrencer eller anden aktivering af aftalen.
I den forgangne periode er aftalen anvendt til afvikling af samlinger for ungdomslandshold og talenttræninger. Coronasituationen har medført en begrænset aktivitet i 2020, hvorfor muligheden for særlige arrangementer målrettet de lokale håndboldmiljøer ikke har kunne udnyttes. Der er dog en god og konstruktiv dialog med DHF’s landsholdskoordinatorer om netop dette.
I 2019 har DHF anvendt bookinger for ca. 26.000 kr., og i 2020 har der været afviklet aktiviteter svarende til ca. 4.000 kr. som følge af en lang række aflysninger.
DHF oplyser desuden, at de forventer at forlænge deres aftale med Danhostel Svendborg vedr. indkvartering af landsholdene, som det er indskrevet i aftaleudkastet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune forpligtes til at stille haller til rådighed med et økonomisk loft på 30.000 ex moms pr. år. DHF faktureres med 450 kr. ex moms pr. time for eventuelle timer derudover. Aftalen finansieres via Kulturpuljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021
Et flertal godkendte en forlængelse af partnerskabsaftalen.
Steen Tinning (B) og Susanne Gustenhoff (Ø) kunne ikke tilslutte sig en forlængelse af aftalen.
Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)
Punkt 4 Status på konsekvenserne af Coronavirus/COVID-19 på kultur- og fritidsområdet
+Beslutningstema
C: Orientering
Status på konsekvenserne af Coronavirus/COVID-19 på kultur- og fritidsområdet
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Danmark er igen ramt af en omfattende nedlukning som følge af Coronavirus. Det betyder bl.a., at kulturinstitutioner skal holde lukket og at idrætsforeninger, spejdere og aftenskoler har aflyst alle aktiviteter. De aktuelle restriktioner gælder foreløbigt frem til 6. februar. Staten har forlænget en lang række hjælpepakker fra foråret, men de omfattende nedlukninger vil uundgåeligt have konsekvenser for kultur- og fritidsområdet i Svendborg.
Den generelle status på området er som følger:
Svendborg Bibliotek:
Biblioteket skal holde lukket for alt andet end afhentning og aflevering af reserverede materialer.
Der er øget udgift til udlån fra e-reolen og filmstriben, som kan medføre merudgifter.
Der påregnes ikke gebyr ved for sen aflevering, hvilket kan medføre et indtægtstab.
Svendborg Ungdomsskole:
Ungdomsskolen har lukket alle almindelige aktiviteter ned og har kun mulighed for at opretholde driften af særlige forløb rettet mod specifikke målgrupper.
Svendborg Musikskole:
Musikskolen er pålagt at lukke og er derfor nødsaget til at omlægge undervisningen til online-undervisning. Soloundervisningen fungerer godt i dette format, men det er vanskeligt at opretholde den ønskede og forventede kvalitet i den frivillige holdundervisning.
Svendborg Talentcenter:
Der er lukket for træning i Svendborg Talentcenter. Det er heller ikke muligt at gennemføre træningen online, da trænerne er omfattet af ordningen for kompensation til selvstændige.
Der vil i forbindelse med nedlukningen derfor være et forventet mindreforbrug til Svendborg Talentcenter.
Forsamlingshusene:
Første lokale COVID-19 hjælpepakke gældende fra 12. marts til 1. august er udmøntet som acontotilskud.
Som følge af et fortsat og opstrammet forsamlingsforbud er forsamlingshusene stadig lukkede for al aktivitet, hvilket gør, at der fortsat er behov for hjælpepakke til forsamlingshusene.
Der er igangsat en ny spørgeskemaundersøgelse til indhentning af oplysninger om husenes økonomi for perioden 1. august til 31. december med henblik på anmodning om yderligere COVID-19 tilskud til husene.
Forsamlingshusene vil kunne søge ind til statslige hjælpepakke til stedbundne udgifter, såfremt kriterierne er opfyldt derfor (bl.a. minimumsbeløb for månedlige udgifter)
Forsamlingshusene skal i spørgeskemaet redegøre for, hvorvidt de har anvendt de statslige hjælpepakker og hvis ikke, hvad årsagen er.
Evt. tilskud fra statslig hjælpepakke vil blive fratrukket det lokale tilskud.
Tilskudsperioden fastsættes, i lighed med de statslige puljer, til at gælde for perioden, hvor der har været COVID-19-restriktioner – 12/3-31/12-2020.
Indstilling fra Forsamlingshusudvalget forventes forelagt for Kultur- og Fritidsudvalget den 11. marts 2021.
Forsamlingshusudvalget forventer, at udgiften til hjælpepakke for sidste del af 2020 vil kunne finansieres af mindreforbrug på Forsamlingshusenes renoverings- og kulturpuljer 2020.
Dette dog under betingelse af, at mindreforbrug på puljerne overføres til Budget 2021.
Kulturområdet generelt:
Administrationen er p.t. bekendt med, at SAK og Giant Steps forventer underskud begrundet i COVID-19. Som det tidligere er aftalt, vil administrationen fremlægge en samlet sag, når de nødlidende foreninger og selvejende institutioner indenfor kulturområdet har overblik over regnskab 2020.
Det folkeoplysende område generelt:
Administrationen er pt. bekendt med økonomiske udfordringer på aftenskoleområdet, der dog er omfattet af statslige hjælpepakker. Staten har desuden forlænget den bekendtgørelse, der bl.a. giver kommunerne mulighed for at udbetale tilskud jfr. Folkeoplysningsloven på trods af aflyste aktiviteter (BEK nr 320 af 30/03/2020 – se bilag).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Eventuelle sager af økonomisk karakter behandles særskilt og opgøres i forbindelse med budgetopfølgningen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021
Taget til efterretning.
Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)
Punkt 5 Status på Kulturpuljen
+Beslutningstema
Orientering
Oversigt over forbrug og status på Kulturpuljen.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Orienteringen tages til efterretning
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det p.t. ikke disponerede er ca. 156.000 kr. jfr. vedlagte oversigt.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021
Taget til efterretning.
Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)
Punkt 6 Svendborg Badminton Klub - status for brug af ny hal
+Beslutningstema
Til orientering for udvalget
Indstilling
Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Svendborg Badminton Klub har flyttet foreningens aktiviteter til Haahrs Skoles nye hal i Dronningemaen pr. 1. november 2020. Der er indgået samarbejdsaftale mellem Haahrs Skole og Svendborg Badminton Klub vedrørende klubbens benyttelse af halrum, klublokaler og faciliteter.
Folkeoplysningsudvalget har bevilget lokaletilskud til Svendborg Badminton Klub på køb af timer i Haahrs Hallen til en timepris på 450 kr. (2021) med fradrag af foreningens egenbetaling på 60 kr. pr. time. Der er givet bevilling på maksimalt 1.500 timer pr. år. Der skal hvert år indsendes aktivitetsplan for den kommende sæson til Svendborg Kommune.
Nettodriftsbudgettet, som udgør 537.226 kr. i 2021 vedrørende Svendborg Badmintonhal (den gamle hal), er overført fra Haludvalget/Distrikt Idræt til Folkeoplysningsudvalget til dækning af lokaletilskuddet til badmintonklubben med virkning fra 1. januar 2021.
Civilstyrelsen har ved brev af 2. december 2020 meddelt tilladelse til at opløse fonden bag den selvejende institution Svendborg Badmintonhal samt til nedrivning af hallen. Fondens kapital ved opløsning af fonden overføres til haludvalget i Svendborg Kommune.
Den faktiske nedrivning af hallen er igangsat og forventes afsluttet primo februar 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Omplacering af budget fra Haludvalget/CETS til Folkeoplysningsudvalget dækker udgiften til lokaletilskud til Svendborg Badminton Klub.
CO2-Konsekvensvurdering
Positiv effekt på CO-2 udledningen at ny hal erstatter gammel hal.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021
Taget til efterretning.
Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)
Punkt 7 Orientering om Landsstævne 2022
+Beslutningstema
Orientering
Orientering om det forberedende arbejde med Landsstævne 2022.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021
Taget til efterretning.
Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)
Punkt 8 Meddelelser og orientering
+Beslutningstema
Orientering
Meddelelser og orientering.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
- Henvendelser vedr. facilitetsprocessen 2022
- Rytmisk Råstof og udviklingsprojektet Ribers Gård
Udvalgsmedlemmer:
Direktøren:
- Events
- Ungdomsskolen og projekt MyLife, fase II
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021
Taget til efterretning.
Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)