Hjælp med at navngive Frederiksøens bygninger

Hjælp med at navngive Frederiksøens bygninger

En oktoberaften sidste år fik Svendborg Kommune og Svendborg Museum øgenavne fra op mod 200 tidligere værftsarbejdere og svendborgensere med tilknytning til Svendborg Skibsværft frem i lyset. 

Nu gentages succesen. Onsdag den 22. marts inviterer Svendborg Kommune og Svendborg Museum igen til værftsaften på Kammerateriet:

- Hvor det sidste gang handlede om værftsarbejderne og deres øgenavne, ønsker vi denne gang at få en større viden om bygningerne og deres brug gennem værftets historie. Dette skal vi bruge til at navngive bygningerne i dag, fortæller udviklingskonsulent Anna Als, Svendborg Kommune.

Frederiksø har en stærk historie og har været byens største arbejdsplads. Værftet har en særlig plads i mange svendborgenseres hjerter. Bygningerne har dannet ramme om værftets aktiviteter gennem mange år og de enkelte bygninger har skiftet navn og anvendelse mange gange undervejs.

- Vi mangler et fælles sprog når det gælder bygningerne på Frederiksø. Hvad bygningerne hed på de officielle kort er muligvis noget andet det, de blev kaldt i daglig tale. Det gælder fx Marketenderiet, der blev kaldt for Tutten. Det er netop den viden, som de tidligere værftsarbejdere kan hjælpe os med at få indsamlet, så vi håber de vil møde op i lige så talstærkt som sidst, siger Nils Valdersdorf Jensen, museumsinspektør på Svendborg Museum.

Værftets bygninger danner i dag ramme om et væld af kulturelle aktiviteter og huser nu en række kunstnere, kulturelle og maritime aktører. Byrådet har vedtaget, at man gennem midlertidige partnerskabsaftaler afprøver hvilke muligheder, der er for Frederiksøens fremtidige brug inden for de tre retninger; kultur, det maritime og outdoor aktiviteter.

Anna Als siger om formålet med navngivningsprojektet:

- Ved en navngivning af bygningerne, der har rod i kulturarven og værftets historie, ønsker vi at holde fast i den stærke identitet, værftet har givet Frederiksø. Denne rå og maritime identitet tiltrækker nye brugere og danner et grundlag for, at nye historier kan udspille sig på øen.

Jagten på øgenavnene

De øgenavne, der blev indsamlet på den første værftsaften bliver omdannet til en skattejagt på det gamle værft. På værftsaftenen den 22. marts kan du prøve en testversion af øgenavnsskattejagten.

Flere har fortalt om, hvordan værftsarbejderne ikke kendte hinandens rigtige navne, men kun øgenavnene. I skattejagten leder børn efter deres far – men for at finde ham, skal de finde hans øgenavn. Hvad farens øgenavn er, må man prøve skattejagten for at finde ud af.

 

Yderligere information:

Udviklingskonsulent Anna Als, tlf. 30 17 57 61
Museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen, tlf. 21 60 65 49

 

Værftsaften II

Kammerateriet d. 22 marts kl. 18-21

Program:

Kl. 18-19:           Dørene åbner, Mulighed for at afprøve skattejagten med de ti bedste øgenavne fra første Værftsaften – både for børn og voksne

Kl.19-21:            Velkomst og oplæg om navngivningsprojektet v. Svendborg Kommune
Oplæg om Frederiksøs og Svendborg Værfts historie v. Svendborg Museum
Indsamling af bygnings- og stednavne og værftsskrøner

                             Opsamling på aftenens indsamling